Gk Questions taken from our Online GK service

Retrieving gk questions from online gk box is very difficult, so we are posting some selected important gk questions from the Gk box. These gk questions are shared by our Online visitors.

Gk Online


1. The spherical shape of a drop is due to _______ ?
Answer: Surface tension

*2.  Who is the present RBI Governor ?
Answer:   Urjit Patel

3. Earth is protected from Ultra voilet radiation by _______ ?
Answer: Ozone

4. If we move from equator to pole the value of acceleration due to gravity “g”_______ ?
Answer:  Increases

5. Capital of VeneZuela ?
Answer: Karakkas

6. Solid carbon dioxide is known as ______?
Answer: Dry ice

7.  VAT was first introduced in which country ?
Answer: France

8. Which instrument is used to measure blood pressure ?
Answer: Sphygmomano meter

9. How many coastal states are in India ?
Answer: 9

10. The country which lost the largest number of people in the 2nd world war ?
Answer: Japan

11. How many fundamental duties are laid in the constitution of India ?
Answer: 11

11 a. How many fundamental rights are recognized in the constitution of India ?
Answer: 6

12. Which is the Biggest Museum ?
Answer:  British Museum, London

13. Shora is the parliament of  _______?
Answer: Afghanistan

14. Who is the first person to get Param vir chakra ?
Answer: Major Somnath Sharma

15. Which is the largest fresh water lake in India ?
Answer: Wular Lake

15 a. Wular Lake is in which state?
Answer: Jammu and Kashmir

16. Which is the longest river in peninsular India ?
Answer: Godavari River

16 a. River godavari originates from ?
Answer: Brahmagiri Mountain

17. What is the full form of SIM ?
Answer: Subscriber Identity Module

18. Who is the founder of Van Mahotsav ?
Answer: K.M. Munshi

19. What is the full form of https ?
Answer:  Hypertext Transfer Protocol Secure

20. Where is Sardar Sarovar project situated ?
Answer: Gujarat

21. Which is the coldest planet in the solar system?
Answer: Neptune

22. Which is the Longest National Highway in India ?
Answer: NH 44 (old name NH 7)

23. Which is the smallest National Highway in India ?
Answer: NH 966B

24. How many bones are there in human skull ?
Answer: 22


25. Union public service commission  was established on ?
Answer: 1 October 1926

26. Kyoto protocol was adopted in which year ?
Answer: 11-Dec-1997

27. Kyoto protocol was came in to force from which year ?
Answer: 16-Feb-2005 

28.Kyoto is the city from which country?
Answer:japan 

29. Device used for measure radiation ?
Answer: geiger muller counter

Simple & Important GK Questions

30. Number of seats in Lok sabha?
Answer: 545 (543 elected+2 nominated)

31. Number of seats in Rajya  sabha?
Answer: 245 (233 elected+12 nominated) 

32. The second person who land on the moon?
Answer: Edwin Eugene Aldrin 

33. which country is known as land of white elephants?
Answer: Thailand

34. which country is known as land of cakes?
Answer: Scotland

35. which country is known as land of thousand lakes
Answer: Finland

36. which country is known as land of windmills
Answer: Netherland

37 . which country is known as land of lilies ?
Answer: Canada

38. Who are the founders of “Google”?
Answer: Larry Page, Sergey Brin

39. who is the author of  “Glimpses of World History” ?
Answer: Jawaharlal Nehru

40. who wrote the book “India Divided”?
Answer: Rajendra Prasad

*41. Who is the father of indian space program?
answer: Vikram Sarabhai

*42. Where is ISRO headquarters?
Answer: Bengaluru

*43.  Which team won first Twenty-20 worldcup at 2007?
Answer: India

*44.Intensity of light is measured by?
Answer: Lux meter

*45. Instrument used for recording sound underwaterAnswer: hydrophone

46. william harvey discovered blood circulation

47. What is full form of GSTAnswer: goods & service tax


48. gst first introduced in which country ?
Answer: france

49. solid carbon dioxide is dry ice




50. VAT first introduced in which country?
Answer: France

51. What is the fullform for VAT?
Answer: Value Added Tax

52. which is the highest civilian award in India?
Answer:Bharat Ratna

53. which is the highest mountain in world?
Answer: Mount everest

54. origami was originated from which country?
Answer: japan

55. Green planet in solar system?
Answer: Uranus 

*56. Which acid is known as  Muriatic acid?
Answer: Hydrochloric acid

*57. Which acid is known as Aqua fortis?
Answer: Nitric acid 

*58. Aqua regia is a mixture of?
Answer: Nitric acid and Hydrochloric acid

*58. What is the full form for “VoIP”?
Answer: Voice over internet protocol

*59. What is the full form for “LISP”?
Answer: Large scale integrated Circuit

Did you know who is the first woman to win Bharat Ratna ?

*last updated on 28/12/2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *