Simple Gk Questions for kids, useful for quiz exams.Only selected Important Questions to improve Kids basic Gk knowledge.

gk for kids
Kids GK

simple 100 G K questions for kids

*Which is the first Indian film?
Answer: Raja Harishchandra

*Name the first satellite launched by india?
Answer: Aryabhata

*which is the National aquatic animal of India?
Answer: River Dolphin

*which is the National motto of India?
Answer: Satyameva Jayate 

1. Which is the largest animal in the world ?
Answer: Blue whale

2. Which is the largest animal on land ?
Answer: African elephant

3. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird

4. Which is the largest fish in the world ?
Answer:  Whale shark

5. Which is the tallest animal on the earth ?
Answer: Giraffe

6. Which is the biggest bird in the world ?
Answer: Ostrich

7. Which is the biggest continent in the world ?
Answer: Asia

8. Which is the largest country (area) in the world ?
Answer: Russia
2nd place > Canada

*8 a. Which is the smallest country in the world ?
Answer: Vatican City

9. Which is the most spoken language in the world ?
Answer: Mandarin (Chinese )
2nd place > Spanish

10. Which is the largest island in the world ?
Answer: Greenland
2nd place > New Guinea

11.Which is the longest river in the world ?
Answer: Nile (Egypt )

12. Which is the largest desert in the world ?
Answer: Sahara Desert (Located at Africa)

13. Which is the largest bone in human body ?
Answer: Femur (thighbone)

14. What is the smallest bone in the human body ?
Answer: Stapes(Ear bone)

15. Which is the largest flower in the world ?
Answer: Rafflesia

16. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean

17. Which is the largest plateau in the world ?
Answer: Tibetan Plateau

18. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

19. which is the first linguistic state in india?
Answer: Andhra Pradesh 

20. Which is the first biosphere reserve in india ?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

21. Which is India’s largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake

22. Which is largest freshwater lake in the world?
Answer: Lake Superior

*23. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam 

*24. Who introduced cofee to India?
Answer: baba budan 

25.who discovered electric bulb?
Answer:Thomas alva edison

26. who discovered television?
Answer: Jhon L baird

26 a. who discovered radio ?
Answer: Marconi

27. Name the person who first circumnavigated earth?
Answer: Magellan

28. First ship circumnavigated earth?
Answer: Victoria

29.India’s first super computer?
answer: param8000

30 who is known as father of Indian constitution ?
answer: Dr B.R.Ambedkar


31. who is the writer of “malgudi days”?
answer: R. K. Narayan

32.Which of the Indian state has the longest coast line?
Answer: Andra pradesh

33.The largest river in India?
Answer: Ganga

34. Which Indian state has a separate constitution ?
answer: Jammu and kashmir

35. who is the father of history?
Answer: Herodotus

36. Which is the lightest metal?
answer: Lithium

37. A male donkey is called?
Answer: Jack

38. A female donkey is called?
Answer: Jenny

39. Who is the first prime minister of India ?
Answer:Jawaharlal nehru

40. Who was the first president of India ?
Answer: Rajendra Presad

41. Father of Green Revolution?
Answer: M S Swaminathan

More General Knowledge simple quiz questions for Kids
42. The king of spices?
answer: pepper
 

43. The 29th state of India?
Answer: Telangana

44. Paleontology is the study of ?

Answer: Fossils
 

45.The Gland secretes Insulin?
Answer: Pancreas

46. The currency of UAE?
 Answer: Dirham

47. _____is the currency of sudan?
Answer:Pound
 
48. Which is the hardest substance available on earth?
answer: Diamond

49. which bank is called bankers bank of India?
Answer: RBI(Reserve Bank of India) 

50. which is the largest state of India?
Answer: Rajasthan 

Gk Questions collected for quiz exams


51. The biggest Private Commercial Bank?

 Answer: ICICI Bank

52. The father of local self Government?
Answer: Lord Rippon

53. The first Indian woman to go into space?
Answer: Kalpana Chawla

54.The vitamins which is not found in vegetables and fruits?
Answer: Vitamin D

55. Bleeding Gums or tooth loss is a symptom of disease?
Answer:Scurvy

56. Fastest land animal in the world?
answer: cheetah
 

57. Which is the largest cell in natural world?
Answer: ostrich eggs

58. Which instrument is used to measure Atmospheric pressure?
answer: Barometer

59. Human dead body is called?
answer: cadaver 

60. The state having a largest area of forest cover in India

Answer: Madhya padesh

61. Which is the smallest neighboring country of India?
Answer: Bhutan
 

62. Tsunami is a word in which language?
Answer: Japanese
 

63. Panama canal act as a link between which oceans?
Answer: Atlantic and pacific

64. Who discovered Penicillin in 1928?

answer: Alexander Fleming

65. The part of brain which help the body balance?
 answer: Cerebellum

66. Which of the state has the longest coastal line?
answer: Gujarat

67. The highest dam of India is ?
Answer: Tehri Dam

Basic General Knowledge questions that you should know

68. Which continent is known as Dark continent?
Answer:Africa

69. which is the largest continent?
answer: Asia

70. which is the smallest continent?
answer: Australia

71. Which is the southernmost point of india?
Answer: Indira point

72. Present Indian station at Antarctica?
Answer: Bharati

73. Present Indian station at arctic region?
Answer: Indarc

74. Kelvin scale is the unit of?
Answer: Temperature 

Some important Inventions related GK for kids

75. Who is the inventor of electricity?
Answer: Benjamin Franklin

76. Who is the inventor of electric Bulb?
Answer: Thomas Alva Edison

77. Who is the inventor of Television?
Answer: John Logie Baird

78. Who is the inventor of Barometer?
Answer: Evangelista Torricelli

79. Who is the inventor of Radio?
Answer: Marconi

80. Who is the inventor of Crescograph
Answer: Jagdish Chandra Bose
Note: Crescograph is used to measure growth in plants 

More simple General Knowledge questions for Kids from comments

81. Which was the first linguistic state in independent India?
Answer: Andhra Pradesh

82. largest diamond in the world?
 Answer: Cullinan

83. Former Indian Prime minister who received both Bharath Ratna and Nishan-E-pakistan?
Answer: Morarji Desai

84. Who is the father of computer science?
Answer: Alan Turing

85. Which is world’s first coin?
Answer: Lydian coin

86. Uri dam is constructed across the river?
Answer: Jhalam

87. Which is the lightest metal?
Answer: Lithium

89. Which is the  smallest desert in the world?
Answer: Carcross Desert, canada
 

90. Who is the chairman of Rajya sabha?
Answer: The Vice President

91. Who is the chairman of Niti aayog?
Answer: The Prime minister of India 

Newly updated GK Questions for Children


92. Who is the first women prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi

93. Who was the first women president of India ?
Answer: Pratibha Devisingh Patil

94.The state which is known as “Sugar bowl of India“?
Answer: Uttar Pradesh

95. The instrument used to measure Blood pressure?
Answer: Sphygmomanometer

96. Super computer was invented by?
Answer: Seymour Cray

97.What is the Expansion for LED?
Answer: Light emitting Diode

98. The largest Democracy in the world?
Answer: India

99.The longest written Constitution in the world?
Answer: Indian constitution

100. Metal used to make the filaments of bulbs?
Answer: Tungsten

 I Think You Have Answered All My Questions.


For more visit Simple Gk questions for Kids

last updated on 21/10/2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *