Some Selected Important GK bits for all Competitive Exams

1. Who is known as Modern Bhoja ?
Answer: Krishnadeva Raya

2. Who started Shudhi Movement ?
Answer: Dayananda Saraswathy

3. Which Pakistan President signed the Tashkent Agreement  ?
Answer: Ayub Khan

4. Which Substance is known as Philosopher’s wool ?
Answer: Zinc Oxide

5. Which Vitamin helps in the absorption of Calcium ?
Answer: Vitamin D

6.Who discovered Rh Factor ?
Answer: Karl Landsteiner (the same person discovered Blood Group)

7. Who wrote the book Harmonies of World ?
Answer: Kepler

8. Where is the Headquarters of Amnesty International ?
Answer: London

9. Which is the shortest River in the world ?
Answer: Roe
gk questions concave

10. The image formed on the Retina of the human eye is ________ ?
Answer: Real and inverted

11.Who discovered Microphone ?
Answer: Alexander Graham Bell

gk questions convex lens12. Myopia (Short sightedness) can be corrected by using a  _______ lens ?
Answer: Concave

13. Hypermetropia (Long sightedness) can be corrected using a _________ ?
Answer: Convex lens

14. Erg is the unit of _____?
Answer: Work

15. Dyne is the unit of ______ ?
Answer: Force

16. Poise is the unit of _______ ?
Answer: Viscosity of fluid

Colour of different lamps


Sodium Vapour lamp  =>>  Yellow

Hydrogen Vapour lamp  =>>  Blue

Nitrogen Vapour lamp  =>>  Red

Mercury Vapour lamp  =>>  White

Neon Vapour Lamp  =>>  Orange

Chlorine Vapour Lamp  =>>  Green

* 17.Which cricketer has the nick name Haryana Hurricane ?
Answer: Kapil Dev

* 18. Who is the law Adviser of the central Government ?
Answer: Attorney General

* 19. Which is the acid present in tomato ?
Answer: Oxalic acid

* 20. Which disease is also known as Hansen’s disease ?
Answer: Leprosy

* 21. Who gave the Pacific Ocean its name ?
Answer: Magellan

* 22.Which state has large number of cinema theater in India?
Answer: Andhara Pradesh

*23. The term “virus” stands for?
Answer: Vital Information Resource under siege

*24. What is the expansion for “CRZ”?
answer: Coastal Regulation Zone

25. Who designed National flag of India?
answer: Pingali Venkayya

26. Total number of timezones?
answer: 24

27. rabies affects which part of the body?
answer:brain

28. How much is a baker’s dozen?
answer: 13

29. The supreme court was started functioning from?
answer: 1950 january 28

30. The election comission of India was formed on ?
answer: 25th january 1950

31. World press freedom day is on?
answer: 3rd May

32. Which day is observed as the world youth skills day?
answer: July 15

Some GK Questions related to respiratory organs

33. Which is the Respiratory organ of spider?
Answer: Book Lungs

33. Which is the Respiratory organ of Plants?
Answer: Stomata

33. Which is the respiratory organ of Fish?
Answer: Gills

33. Which is the respiratory organ of Earth worm?
Answer: Skin

33. Which is the respiratory organ of insects ?
Answer: Trachea


For more selected random general knowledge questions visit
http://importantquestionsabout.blogspot.in/2012/09/random-gk-quiz-questions.html
http://importantquestionsabout.blogspot.com/2018/10/2018-computer-gk-repeated-questions-and.html

Did you know which planet has the shortest day and night ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *